Pecah Rekod

Pecah rekod sendiri pabila 3 bulan menyepi tanpa apa-apa tulisan. Nasib baik ada juga update dari penulis lain yang rajin. Kalau tak, dah tentu terkubur macam tu je blog ni. Sesi memanaskan tangan baru nak bermula. Sekarang sedang mengodek-godek theme yang ada, tukar mana-mana yang dah lapuk, buang elemen tak penting dan kurang memberi manafaat. Letih jugak nak maintain. Hosting pun baru renew. Itu pun mujur ingat. Minta maaf kepada yang menghantar email untuk meletakkan iklan dalam blog ni. … [Read more...]

Abang

Bismillahhirrahmanirrahim. Menziarah abang yang terlantar di hospital cukup meruntun hati. Hubungan kami bukanlah rapat pun, biasa-biasa saja. Tapi lama dulu, masa musim kemarau, abang bersusah payah mendapatkan air dari perigi. Dan abang jatuh dalam perigi. Saya cuma mampu menangis di tepi perigi. Bila abang naik semula keluar perigi, itulah antara rahmat Allah yang sangat bermakna. Kali ni bila abang dua hari tak sedar diri lepas pembedahan, satu demi satu hati yang berkeping-keping ni … [Read more...]

Jangan sampai kantoi

Bismillahhirrahmanirrahim. Bila umur menjangkau lewat 30-an atau awal 40-an lelaki lazimnya akan kembali menggatal. Isteri ada di rumah bukan tak cantik tapi saja test market mengayat budak praktikal di tempat kerja. Kononnya jadi mentor, lepas tu jadi abang besar (big bro), lepas tu dah gelabah nak cover line takut kantoi dengan isteri. Di sini beberapa dari tipsnya untuk big bro kita. Phone tu bawak-bawak lah letak pin code. Lepas tu notification WhatsApp tu bawak-bawak lah … [Read more...]

8 ciri iOS 8 yang merepek

Bismillahhirrahmanirrahim. Apple hasilkan iOS 8 untuk semua iPhone, iPod dan iPad terkininya. Dan menyokong beberapa generasi terawal seperti iPhone 4S. iOS 8 ditampilkan dengan pelbagai ciri hebat yang digembar-gemburkan oleh Apple dan penggemarnya. Tapi di sini saya cuma nak tulis 8 ciri iOS 8 yang merepek. 1. iOS 8 meletakkan kehendak kepada internet bukan pada tempatnya. Adalah sangat merepek bila tiap kali kita buka suatu app, kita dapat notifikasi bahawa "data selular" untuk app itu … [Read more...]

WordPress WYSIWYG

Huh, dengan update baru untuk Wordpress for iPhone ni maka merabanlah blogger menerai antaramuka baru yang khabarnya lebih baik dari sebelumnya. Kekok kut dengan features baru ala-ala WYSIWYG. Ni yang terkebil-kebil mencuba ni. Ada kemudahan meletakkan list. Sama macam HTML juga tapi tak perlu tulis code. Ada dua mode. Nak guna HTML cara lama pun boleh. Cara mudah pun boleh. Lebih mudah nak masukkan gambar. Dulu pun mudah tapi hanya sehingga versi itu saja. Masuk versi baru dah … [Read more...]

Andalusia

Bismillahhirrahmanirrahim. Semakin ramai pula andalusia (anak dara tua) yg saya temui. Tak tahu pun boleh ditemui dimana-mana. Di Universiti Malaya ni, staf nya yg belum kahwin pun ramai. Dari kerani sampailah profesor. Dari kalangan kawan-kawan saya pun ramai. MJ?... pun ada. Saya menulis sebagai mesej kepada andalusia tentang pergaulan dan perjalanan mencari pasangan. 1. Berkawanlah dengan lelaki yg boleh harap. Jangan set dalam kepala mesti cari lelaki yg bujang. Jodoh tu bukan kira … [Read more...]