Rela Bayar Lebih Daripada Mengadap Perangai Setan

Marah niii..

Lama dah aku perhatikan satu kedai makan Melayu kat belakang stesen LRT Setiawangsa ni. Dulu-dulu layanan ok je. Tapi sejak bini owner dia datang membantu, aku rasa macam dah hilang selera nak makan kat situ.

Kedai makan ni kalau sedap saja belum cukup membuatkan orang datang makan. Tak kira la kedai Melayu, Cina, India, Mamak atau Siam. Layanan juga memainkan peranan penting. Kalau layanan pun dah mengalahkan puaka Niang Rapit, jangan harap la orang nak datang.

Mula-mula dulu aku nampak puaka ni marah sorang kastema yang nak mintak tisu. Boleh dimarahnya kastema tu sebab mintak tisu. Ceh! apa punya peniaga la. Bukan kastema tu mintak sekontena tisu. Mintak sehelai je pun. Tapi dituduhnya kastema tu perabih tisu kat kedai dia.

Kali kedua tu aku nampak kat kaunter masa tengah nak bayar. Sorang kastema bagi RM5 untuk pembelian RM4.10. Kastema tu takde duit syiling. Lepas tu si puaka tu herdik macam kastema tu tak bawak duit. Padahal boleh je dia genapkan jadi RM4. Malu wei kalau kena kat batang hidung sendiri.

Itu belum lagi suara-suara celaka masa dia ambik order dan kira makanan kastema. Lagi-lagi kalau dia datang ambik order kastema masih terpilih-pilih menu. Memang kena herdik la jawabnya. Masa kira pulak dia datang suruh kita cakap apa yang kita makan untuk dikira. Bayangkan kalau 10 orang satu meja, makan menu lain-lain. Bukan senang nak ingat semula. Kan elok kalau dia tulis siap-siap masa order dan simpan. Kastema nak bayar, tengok semula apa yang diorder tu.

Walaupun Puaka Niang Rapit tu cuma seko je kat kedai tu, aku nampak pelanggan dah semakin menjauh diri. Kesian kat pekerja dia yang baik-baik. Disebabkan dia sorang, ko punya gaji pun berkurangan.

Aku rela pegi kedai mamak yang kenakan cas GST 6% daripada ngadap muka macam tu. Bayar lebih sikit pun takpelah. Asalkan dia layan walaupun cuma mintak air suam.

Nak saund lebih-lebih pun tak de sapa berani. Suami dia dah la Ayahnda Gangster Malaya. Silap tegur kang mati kena bunuh. Orang sekarang ni bukan kira pun. Tak puas hati, bunuh. Silap haribulan, dengan blog-blog aku ni pun dia bakar.

Aku bukan nak memburukkan perniagaan bangsa aku sendiri. Tapi nak ajak korang fikir, apalah gunanya menahan hati dan telinga kalau masih ada banyak lagi pilihan untuk kita makan.

Pecah Rekod

defulthumbnail

Pecah rekod sendiri pabila 3 bulan menyepi tanpa apa-apa tulisan. Nasib baik ada juga update dari penulis lain yang rajin. Kalau tak, dah tentu terkubur macam tu je blog ni. Sesi memanaskan tangan baru nak bermula. Sekarang sedang mengodek-godek … [Continue reading]

Abang

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirrahim. Menziarah abang yang terlantar di hospital cukup meruntun hati. Hubungan kami bukanlah rapat pun, biasa-biasa saja. Tapi lama dulu, masa musim kemarau, abang bersusah payah mendapatkan air dari perigi. Dan abang jatuh … [Continue reading]

Jangan sampai kantoi

IMG_6424-0.PNG

Bismillahhirrahmanirrahim. Bila umur menjangkau lewat 30-an atau awal 40-an lelaki lazimnya akan kembali menggatal. Isteri ada di rumah bukan tak cantik tapi saja test market mengayat budak praktikal di tempat kerja. Kononnya jadi mentor, lepas tu … [Continue reading]