Jimat data plan internet

Bismillahhirrahmanirrahim.

image

Alahai plan data internet dalam henset 6GB jer. Eh, lagi sikit dari tu? Berapa? 1GB? Alahai, senaknya… Untuk Whatsapp jer… Iya lah sangat, takkan lah tak browse internet langsung kan…

OK. Sini ada cara browse internet sambil jimatkan data internet. Ada dua kaedah mudah. Pilih jer mana-mana satu:

Cara pertama: Opera

1. Opera ada option untuk kecilkan fail gambar sebelum download ke henset. Kualiti turun sikit tapi data juga jimat. Kalau nak gambar cantik boleh set semula untuk mode tak menjimatkan.

2. Teknik Opera ni ialah bila kita nak lawat satu-satu laman web tu, sebelum data dari server yang kita akses tu sampai kepada kita, ia akan lintas server Opera dulu untuk proses mampatan. Hasilnya data kita dapat dijimatkan.

3. Satu kelebihan Opera ni lagi ialah dia ada QR Reader (hanya versi iPhone). Nak baca URL dalam bentuk QR code di papan iklan jadi mudah, terus saja dari Opera.

Cara Kedua: Onavo Extend

1. App Onavo ni ialah VPN (Virtual Private Network). Kaedahnya sama dengan Opera dan hasilnya juga sama, penjimatan data.

2. Bezanya ialah Onavo bukan browser macam Opera, dia ialah app perantara. Tak kira kita guna browser apa sekalipun, dia akan lintas server Onavo dulu. Sama macam lintas server Opera, tapi ni lintas server lain; server Onavo.

3. Kelebihan cara kedua ni, kita boleh guna browser kegemaran kita dan tak semestinya guna Opera.

4. Satu lagi kelebihan Onavo ialah Onavo ni beri laporan penjimatan. Jadi, sedaplah hati tahu berapa banyak data yang kita dah jimat.

Kesimpulannya, dua-dua pun best. Saya lebih suka cara kedua sebab saya tak semestinya browse internet dengan Opera atau Safari. Saya mungkin guna Junaio, Scan, Flipboard atau QRApp. Jadi Onavo lebih sesuai dengan saya. Sayangnya Onavo tak mengawal penjimatan untuk Telegram dan WhatApp yang bukan guna framework Webkit. Jimat untuk browse saja.

Apple beli Metaio

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirahim. Teka-teki semalam bila rumors kata Metaio dibeli oleh Google buat saya berteka-teki. Google dah buat Google Glass lama dah, kenapa perlu beli Metaio? Microsoft pun dah ada AR mereka sendiri dengan Hololens. Saya teka yang … [Continue reading]

Capture

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirrahim. Selalu masa surf di web khasnya blog kita terjumpa bahan bacaan yang menarik. Kita nak save untuk bacaan ofline. Sayangnya bila kita offline, apa yang kita save tu tak semestinya dapat dibaca. Jadi, workaround yang mudah … [Continue reading]

Kopipes

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirrahim. Henset sekarang ni dah serupa buah pinggang, mana pergi mesti ada sama. Dulu bila mana satu orang tu selalu menulis catatan, maka akan sentiasalah ada buku nota kecik dan pen dengan dia sedia dalam kocek. Sekarang memadai … [Continue reading]