Delima Belajar Atau Bekerja


Delima Belajar Atau Bekerja, originally uploaded by KHAIRUL AMRAN. Ramai Lepasan SPM dalam delima. Keputusan SPM takder la cemerlang sangat.Cukup-cukup makan je. Kawan-kawan lain semua dah dapat panggilan sambung belajar. Isu ini biasanya terjadi kepada mereka yang mempunyai keluarga yang kurang mampu. Sebenarnya itu adalah perkara biasa. Bila keputusan tak secemerlang mana, mulalah hati rasa kecewa. Kalau tak dapat apa yang diharapkan, janganlah mudah putus asa. Luas dan lebar lagi jalan di … [Read more...]

Nak Kahwin Ke?

Tahniah aku ucapkan jika korang kini dalam persiapan kahwin ker? Korang dah cukup modal? Dah rujuk kat pejabat Agama? Dah attend kursus kahwin? Dah itu? Dah ini? Yang paling pentingnya Korang tahu ker apa yang perlu korang buat dahulu dan dah adakah checklist untuk buat semua persiapan yang tidak pernah korang buat sebelum ini? Perkara pertama yang akan korang fikirkan sudah pastinya buat rujukan di majalah, internet, tanya kawan2, tanya mak ayah, tanya saudara mara dan bermacam2 rujukan lagi. … [Read more...]

Orang baru dapat kerja belanja makan.

Orang baru dapat kerja belanja makan., originally uploaded by KHAIRUL AMRAN. Adik dah dapat kerja. Tiga bulan yang lepas. Bajet-bajet baru merasa gaji dari titik peluh sendiri la ni. Alhamdulillah, Allah mempermudahkan dia mendapat kerja. Baru abis praktikal dah dapat kerja best. Engneer plak tu. Tak macam aku dulu. Setahun tanpa kerja tetap. Ishh.. Sedih la pulak ingat sejarah silam tu. Semalam adik belanja kami makan-makan kat Secret Resepies Temerloh. Mak, aku, Mak Ndak ngan Pakteh merasa la … [Read more...]

Earth Hour- Misi Menyelamat Bumi

700x400

  Hari ini 26 March 2011 bermula jam 8:30 malam misi menyelamat bumi diadakan. Kita maklum dunia semakin sakit. Biasa la dah di usia emas. Sakit-sakit biasa tu memang la ada. Tinggal menunggu masa dan ketika untuk musnah. Musnah ni pun sebab tangan-tangan manusia juga. Earth Hour disambut selama sejam bermula jam 8:30 malam ni. Masa tu kita diseru mematikan lampu. Biar bergelap selama sejam. Untuk apa? untuk merehatkan dunia dari pemanasan. Sejam je ke? Itu cuma simbolik jer.. Kalau sejam … [Read more...]

Nasib tak baik sapa yang Gagal SPM

700x400

Tahniah tahniah kepada adik-adik yang berjaya dalam SPM tahun lepas. Mesti ramai yang gumbira datang sekolah ambik keputusan hari ni. Muka berseri-seri.. Aikk.. ada yang menangis pulak.. Napa dik? Gagal ke? tu laaaa dulu cikgu suruh belajar korang beromen dalam tandas. Sekarang apa korang dapat.. pakwe yang ko suka dulu pun dah tinggalkan ko kan. Padan muka! Orang yang berjaya teruskan kejayaan anda. Kepada yang tak berjaya aku cuma nak ucapkan PADAN MUKA. Dengan nada geram yang amat sangat, … [Read more...]