Berkuburnya CO.tv

20110916-075258.jpg

Pagi ni dapat satu berita sedih dari domain provider co.tv. Sebelum ni mereka menghantar email pemberitahuan domain mereka telah disekat oleh facebook dan google. Mungkin sebab tu la mereka menghentikan terus perkhidmatan domain percuma ini. Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Alasannya sangat mudah. Ramai pengguna co.tv telah menyalahgunakan domain ini untuk membuat laman web pishing. […]

JPEGmini dan Picnik Gabungan Paling Cocok

jpeg-mini

Gambar yang mempunyai resolusi tinggi tidak sesuai untuk diletakkan pada blog. Ini akan menyebabkan blog lambat loading. Akhirnya pengunjung rasa tertekan dan pangkah butang (X). Untuk mengecilkan saiz gambar bukanlah satu perkara yang susah. Banyak perisian yang boleh mengecilkan saiz gambar. Masalah utamanya adalah kualiti gambar turut akan menurun. Penyelesaian yang aku nak ceritakan ini […]

Pencuri Kepala Paip

kepalapaip1

  Sekali pandang macam tiada apa-apa kejanggalan berlaku dalam bilik air di salah sebuah stesen LRT ni. Bila nak membasuh tangan baru la nampak kecacatan. Kepala paip dah hilang. Tak tau angkara siapa. Takkan nak tukar baru kot. Semalam aku guna elok jer. Hari ni dah tak ada. Difahamkan oleh beberapa orang pekerja di sini, […]

Berdosa Membela Kucing

Kucing Garong

Aku sukakan kucing. Dari kecik memang ada membela kucing. Itu cerita di kampung yang ada ruang yang cukup untuk kucing hidup dengan aman damai. Ada tempat untuk main, cakar-cakar pokok dan yang lebih penting ada tempat untuk berak. Bila hidup di bandar, gaya menjaga kucing tak boleh disamakan macam di kampung. Maklumlah, di bandar ni […]