Macam Artis Juga

Pasar-pasar sekitar ibu negara tak sunyi dari dibanjiri orang seperti ini. Banyak pendedahan dah dibuat oleh akhbar-akhbar. Ada yang kata kegiatan itu didalangi sendiket. Apa yang pasti, kegiatan macam ni meruntun jiwa nurani insan yang melihatnya. Kalau tak dihulur seringgit dua macam tak sah. Mungkin sebab tu la ia semakin subur. Alangkah susahnya nak mencari sesuap nasi. Mungkin pagi mereka tak semewah kita. Bersyukurlah sebab kita selalu je dapat makan. Itulah yang selalu orang tua … [Read more...]

Suka-Suka Tukar Nama

Aku menghabiskan sisa-sisa cuti Tahun Baru China dengan menjenguk sanak saudara di kampung. Aku balik Pahang waktu malam, takut jem. Dengar cerita musim-musim raya ni Lebuhraya Karak akan jadi tempat parking. Aku jarang sangkut dalam jem ni sebab jarang balik waktu raya. Biasanya balik masa raya atau lepas raya. Kelajuan maksimum yang aku mampu tekan. Nak lebih-lebih lagi, tadek duit nak bayo saman. Dah la jalanraya tu maksimum speed cuma 80kmj. Memang penat bawak slow ni. Pagi esoknya, seawal … [Read more...]

Masih Dikenang

Majlis ini adalah rentetan dari peristiwa konvokesyen UTM September lepas. Perkara lepas biarkan lepas. Taknak dikenang lagi. Majlis Makan Malam kali ni cuma nak menganugerahkan apa yang sepatutnya dianugerahkan pada Majlis Konvokesyen lepas. Gembira sangat jumpa kawan-kawan yang sama-sama diraikan. Apa yang cukup mengujakan ialah ia dibuat di bangunan baru UTM Space sebelah Ampang Park tu. kira majlis ni jadi perasmi secara tak rasmi la. Makanan biasa-biasa je. Masing-masing control macho … [Read more...]

Bahagia Hingga Ke Akhir Usia

Semua orang mengharapkan kebahagiaan. Perkahwinan yang di bina diharap akan berkekalan hinggalah ke hujung usia. Mampukah kita mengekalkan kebahagiaan itu? Dengan banyaknya kes-kes penceraian sekarang ni, dapat dilihat semakin parah institusi kekeluargaan. Antara punca penceraian ialah masalah keewangan. Semasa majlis perkahwinan, nak buat grand mengalahkan anak raja. Bila masuk tahun kedua mulalah buat hal. Mintak dijauhkan. Aku tersentuh melihat pasangan warga tua ni. Berjalan berpimpin … [Read more...]

Kenapa Limau?

Hai, selamat menyambut Tahun Baru Cina. Terutamanya buat Fong Wai Kit dan Ah Fatt. Hehehe. Macam la dua orang je sahabat aku yang berbangsa Cina. Ramai lagi, yang ni je mampu diingat. Ramai yang dah meninggalkan Kota untuk pulang ke kampung halaman. Tersentuh hati tengok iklan petronas. Kena balik jugak jengok mak. Dengar cerita semalam jalan raya teramatlah sesak. Betul ke? Aku tak balik lagi. Mungkin petang ni. Tahun ni tak banyak limau aku dapat. Ada pun cuma limau yang kecik. Tapi kan, … [Read more...]