Capture

Bismillahhirrahmanirrahim.

Selalu masa surf di web khasnya blog kita terjumpa bahan bacaan yang menarik. Kita nak save untuk bacaan ofline. Sayangnya bila kita offline, apa yang kita save tu tak semestinya dapat dibaca. Jadi, workaround yang mudah ialah screenshot jer terus.

Tapi bila benda yang nak dibaca tu panjang (khasnya buka dengan iPhone yang kecik ni) terpaksalah kita screenshot beberapa kali untuk sambung-sambung sampai cukup semua. Leceh. Jadi kita boleh guna app ni. Namanya Capture. Capture ni akan screenshot sepanjang-panjang webpage tu dari atas sampai bawah jadi fail jpeg memanjang. Selesai satu masalah. Saya sertakan juga satu video acaner saya guna app “Capture” ni.

Kopipes

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirrahim. Henset sekarang ni dah serupa buah pinggang, mana pergi mesti ada sama. Dulu bila mana satu orang tu selalu menulis catatan, maka akan sentiasalah ada buku nota kecik dan pen dengan dia sedia dalam kocek. Sekarang memadai … [Continue reading]

Junaio, iPhone dan Android

defulthumbnail

Bismillahhirrahmanirrahim. Junaio ialah satu app dalam iPhone dan Android yg boleh membaca kod QR dan memaparkan content media digital. Disebabkan kod QR biasa kita temui di papan iklan, teksi dan media cetak; Junaio ialah app penghubung antara … [Continue reading]