Ahli Sunnah Waljamaah

700x400

Bismillahhirrahmanirrahim. Saya selalu dihukum masuk neraka oleh MANUSIA. Mungkin kerana bahasa saya agak sulit untuk dicerna. Namun untuk menyatakan sesuatu saya perlu berbicara. Berpecah kepada 73 firqah, yang sampai hanya satu. Siapa? Ahli Sunnah Waljamaah. Siapa pula Ahli Sunnah Waljamaah? Di Malaysia kita masing-masing claim kitalah Ahli Sunnah Waljamaah. Jom kita semak. 1. Dari golongan marhaen yang cuma tahu mengucap dan baca basmallah sahaja hinggalah orang tertinggi dalam JAKIM, … [Read more...]

Siasat Dalang Kebocoran Soalan UPSR Sains 2014

keratan-akhbar-upsr-bocor

Cuai, tak amanah! Itu ungkapan paling lunak untuk si pembocor kertas soalan UPSR Subjek Sains 2014. Kot ye pun nak bagi anak didik cemerlang, tak rasa malu ke buat cara macam tu? Tak tau ke kesannya besar kepada sistem pendidikan di Malaysia terutama yang terlibat secara langsung dengan pembikinan soalan. Sudah pasti media dan masyarakat akan membahan cikgu sampai ke tanah. Satu demi satu isu cikgu dimainkan media. Isu yang keluar pulak menyebabkan masyarat turut sama mencerca profesion … [Read more...]

Melebur Duit

20140517122919878_0001

Labur dan Lebur dibezakan oleh satu huruf je. Bunyinya pun seakan-akan sama. Namun, kesan akhirnya sangat berbeza.Semakin canggih teknologi, semakin tenat ekonomi maka manusia semakin gigih memanipulasi kedua-dua perkataan ini. Si pelabur gigih akan kaya, manakala si pelebur akan papa. Beza keduanya, seorang sanggup berpayah, yang sorang nak cepat kaya. Kengkadang program tak masuk akal mudah je orang nak ikut berbanding program yang masuk akal. Ada yang sanggup keluarkan duit simpanan … [Read more...]

UPSR Datang Lagi

03112010707

UPSR datang lagi. Enam tahun dulu, terasa macam baru semalam berlaku. Cepat kan masa berlalu? Enam tahun lepas, mak ayah ambik cuti semata-mata melihat anak masuk sekolah. Hari ini mak ayah ambik cuti juga, tapi dengan tujuan menunggu anak menjawab soalan UPSR. UPSR dilihat satu peperiksaan besar pertama dalam pusingan hidup seorang rakyat Malaysia. Banyak duit dibelanjakan bagi menghadapinya terutama waktu anak masuk darjah enam. Semua ilmu dan kemahiran selama enam tahun diuji hari ini. … [Read more...]

Siapa iPhone?

IMG_2821-2.JPG

Bismillahhirrahmanirrahim 1. iPhone ialah sebuah telefon yang mengawal ketat semua app yang digunakan di atasnya. Semua app mestilah dibeli/muat turun hanya dari App Store. Ini bertujuan memastikan setiap penjualan dan pembelian app menguntungkan Apple. 2. Semua pembelian app dari App Store mestilah menggunakan matawang dollar Amerika. Sekalipun kita membuat pembelian dari Malaysia App Store, peraturannya tetap sama; mesti menggunakan dollar Amerika. Tujuannya ada dua. Pertama ialah untuk … [Read more...]