Standard Operation Procedure

Bismillahhirrahmanirrahim. SOP sangat diperlukan untuk mengurangkan kemungkinan berlakunya kesilapan ketika melakukan suatu kerja khasnya yang melibatkan perihal teknikal. Dalam bidang IT, SOP digunakan untuk memastikan operasi rutin harian tidak pincang dan tidak … [Read more...]

Sekolah Tak Selamat?

Dalam kesibukan institusi pendidikan nak menjadikan premis sekolah satu tempat yang kondusif untuk belajar, terjadi banyak tragedi menyayat hati sejak mutaakhir ini. Rasanya semua sudah maklum berita tentang seorang murid sekolah di Kota Kinabalu yang tertusuk besi di … [Read more...]

Pecah Tabung

pecah-tabung

Hujung minggu haritu terasa macam takde keja nak buat. Masa tengah mengemas dalam bilik tiba-tiba teringat tabung yang dah penuh. Susah juga bila tabung dah penuh ni. Bersepah-sepah duit syiling tak tau nak letak mana. Akhirnya tabung yang ada dibuka. Duit syiling … [Read more...]

Perangkap Kelulusan Akademik

pintu gerbang utm

Kita sangat sayang dengan ijazah kita. Dengan kelulusan itu, ramai di sekeliling kita menekankan kita bekerja dalam bidang berdasarkan kelulusan yang kita ada. Kalau lulusan ijazah kejuruteraan, mesti kena jadi jurutera, kalau ijazah pendidikan mesti kena jadi cikgu, … [Read more...]