Panduan Mengahwini Seorang Cikgu

Pasangan bahagia

Berkahwin dengan seorang cikgu memerlukan persediaan rapi. Apabila seorang yang bukan cikgu mehu mengahwini seorang cikgu, banyak la benda perlu dipelajari dan diambil tahu. Kalau sesama cikgu mungkin juga tak banyak masalah. 1.Confirm si dia seorang cikgu. Confirm kah anda nak kahwin dengan seorang cikgu? Adakah anda jatuh cinta sebab dia seorang cikgu atau dia itu wanita yang kebetulannya seorang cikgu? Dua keadaan jatuh cinta yang sangat berbeza. Cikgu adalah kerjayanya, sedangkan dia mahu … [Read more...]

Siapa Gila

orang-gila

Bismillahhirrahmanirrahim. Ada banyak definisi gila. Definisi saya tentang gila tentunya berbeza sedikit. Gila ialah Merdeka, bebas dari kegilaan kepada dunia. Dengan kata lain orang gila itu ialah orang yang berlepas diri dari kegilaan kepada dunia. Dia gila mengejar sesuatu yang lain yang tentunya tak dapat difahami oleh orang yang percaya dirinya tidak gila. Orang gila tenggelam dalam keasyikannya berbicara dengan dirinya. Dia berlepas diri dari kegilaan kepada harta, pangkat, … [Read more...]

Data Calon SPM Menjadi Bahan Dagangan

Nak cepat kaya

Terungkai sudah misteri panggilan temuduga ke ipt yang mungkin ramai lepasan SPM dapat. Dalam web MARA juga ada buat announcement pasal penipuan ini. Tak buat apa-apa permohonan, tapi tiba-tiba dapat panggilan temuduga. Kan pelik. Kesah ni bukan baru-baru ni je jadi, malahan 10 tahun lepas pun berlaku. Seingat saya, masa tunggu keputusan SPM tahun 1998 dulu pun saya ada dapat banyak tawaran kemasukkan ke IPT yang saya tak mohon pun. Teknik Berkesan Menjawab Soalan Temuduga Rupa-rupanya … [Read more...]

Masihkah Kita Bergantung Harap Dengan Emak Sampai Tua?

harapan

Semasa kecil, kita sentiasa bergantung harap dengan ibu bapa kita. Dari sekecil-kecil perkara sampailah sebesar-besar perkara kita mengharapkan ibu bapa yang buat. Pada masa tu sayang kita pada mereka, sayang yang tak berbelah bagi. Semakin besar kita, semakin remaja kita, tahap kebergantungan kepada kedua ibu bapa semakin kurang. Begitu juga dengan kasih sayang. Ia berkurangan selaras dengan tahap kebergantungan kita kepadanya. Dah besar, tapi masih duduk bawah ketiak mak, memang kena kutuk. … [Read more...]

Padang Kami Kontang

Padang Kering Kontang

Tak sangka, fenomena cuaca sejuk di beberapa kawasan semenanjung haritu berlaku pulak cuaca sebaliknya hari ini. Sampai masuk Majalah 3 la malam semalam pasal fenomena suhu sejuk tu. Kalau tengok kat facebook, perh.. memang ramai betul pak nujum. Ramai yang meramalkan Malaysia akan jadi negara 4 musim la tak lama lagi. Sangat berkembang otak itu. Dalam dok bising dengan fenomena tu, tak kurang juga yang buat andaian melampau. Gurauan yang tak boleh diterima oleh akal. Mungkin juga boleh … [Read more...]

Design Dan Print Bisnes Kad

print bisnes kad

Memang dah lama saya nak buat bisnes kad sendiri. Tapi memandangkan kesibukan yang amat sangat, terpendamlah hasrat tu sampai sekarang. Alah, yang sebenarnya rasa malu sebab bukannya saya ni bisnesman kan. Tapi bila tau kepentingan bisnes kad ni bukan sekadar untuk bagi contact number pada orang, ia boleh juga dijadikan sebagai kuasa penjenamaan untuk blogger macam saya, maka mulalah saya mencari-cari perkhidmatan print bisnes kad paling menawan kat internet. Alang-alang mencari, biarlah cari … [Read more...]