iBeacon

IMG_0198-0.JPG

Bismillahhirrahmanirrahim. Untuk menentukan lokasi pengguna smartphone, developer bangunkan GPS. Jika pengguna connected ke Wi-Fi, kedudukannya akan lebih tepat. Bagaimana jika dengan Bluetooth? Ya, dari situlah munculnya Beacon atau iBeacon. … [Continue reading]

LayAR

img32c4fae8-d5fc-4358-b8d6-d95c1b17245b

Bismillahhirrahmanirrahim. Sebelum ni ada saya ceritakan tentang Augmented Reality (AR). Kali ni saya ceritakan pula dengan cara sedikit berbeza supaya lebih mudah difahami. Bagi pengguna Smartphone samada Android atau iOS, mulakan dengan muat … [Continue reading]

Itik Saiber

IMG_0070.JPG

Bismillahhirrahmanirrahim. Biasa bagi blogger khasnya platform wordpress, bila dah siap setup blog, maka bersaranglah cpanel tu. Bila masa kemaskini auto tak menjadi, kenalah guna cara manual. Masa tu lah menggagau nak upload file. Saya … [Continue reading]