Pendrive

20140504-103517.jpg

Bismillahhirrahmanirrahim. Tak terbayang dimasa dulu yang media simpanan data akan jadi begitu besar dalam saiz yang begitu kecil. Masa zaman saya belajar dulu masih guna disket 1.44MB. Bila nak present artwork terpaksa mampat dengan winzip ke dalam beberapa keping disket. Bila nak baca kena nyah mampat semula dari beberapa disket kembali kepada satu fail seperti yang asal. Rumit sungguh. Khasnya bila kita nyah mampat, fail tu pulak berkurap. Jammed kepala otak. Sekarang pendrive dan … [Read more...]

Apa Nak Buat Bila Dapat Duit Koyak Dan Rosak?

duit kertas koyak

Silap sendiri! Dapat duit baki tak cek dulu sempurna ke tidak duit yang kita dapat. Dapat duit koyak memang dah biasa sangat. Nak salahkan kedai pun tak boleh juga. Salahkan diri sendiri yang tak peka. Kat sekolah pun pening dengan kes duit koyak ni. Duit koyak atau tak sempurna ni bila saya guna kat kedai tu semula, haram la dia nak terima. "Aik.. semalam kan engkau yang bagi duit ni, takkan dah tak laku". Antara dialog saya dengan ane kedai mamak kat AU1 pagi tadi. Keputusan tidak menerima … [Read more...]

Untuk Mereka Yang Bertungkus Lumus Cari Duit Nak Jadi Kaya

Penat Kerja

Bekerja bukan satu-satunya asbab untuk seseorang itu menjadi kaya. Ada yang bekerja bertungkus lumus setiap hari dan dapat banyak duit, tapi tak juga jadi kaya raya. Ada pulak yang kita nampak cuma goyang kaki, tak nampak pun kerjanya, tapi semua benda dia ada. Pendek kata, dia nampak kaya walaupun tak nampak bertungkus lumus bekerja. Pelik kan? Ingatlah, kaya itu bukan milik kita. Bekerja walau sampai terkeluar bijik mata pun kalau pemilik kekayaan itu tidak mengizinkan kita menjadi kaya, … [Read more...]

Sudah Selesai Isi Borang e-Filing?

LHDN

Hari ni 30 April, tarikh akhir isi borang e-Filing di laman web LHDN. Bagi rakyat biasa, cukai ni penting dibayar untuk kemajuan negara. Kalau kita culas, tu namanya menganaya rakyat Malaysia. Mereka pun nak BR1M lagi. So, kalau kita tak bayar cukai, mana kerajaan nak cekau duit. Dijangka kesesakkan akan berlaku dalam talian dan di kaunter-kaunter LHDN. Biasa la kan, orang Malaysia memang suka buat kerja last minute. Ok lah, sapa yang belum isi borang e-filing, sila isi sebelum pukul 12 tengah … [Read more...]

Lawatan Obama, Akhlak Macam Mana Harus Kita Tunjuk?

Layan dengan senyuman

Hari ini berakhir lawatan Obama ke Malaysia. Hari Sabtu dan Ahad semalam penuh acara dia di Ibu Negara. Pastinya kita jumpa pelbagai reaksi masyarakat Islam Malaysia ditunjukkan dengan kehadiran Presidan US itu. Maklumlah, "musuh islam" buat lawatan muhibbah ke dalam sebuah Negara Islam, mesti  ada yang terlebih emosi. Tak apa la. Nak beremosi pun emosi la. Asal tak memalukan Islam sudah. Ramai pihak menyambut baik kedatangan Obama. Ramai juga mengambil peluang menunjukkan akhlak sebenar kita. … [Read more...]

Standard Operation Procedure

700x400

Bismillahhirrahmanirrahim. SOP sangat diperlukan untuk mengurangkan kemungkinan berlakunya kesilapan ketika melakukan suatu kerja khasnya yang melibatkan perihal teknikal. Dalam bidang IT, SOP digunakan untuk memastikan operasi rutin harian tidak pincang dan tidak pula menyalahi ISP (Information Security Policy). Hari-hari mesti rujuk SOP khasnya bila handover suatu tugas kepada rakan sekerja. Dalam persekitaran kerja saya SOP juga digunakan untuk mengukur sejauh mana handalnya seorang … [Read more...]