Patutlah Tak Boleh Edit

TIK

Minggu lepas masa termenung lepas upgrade versi terbaru wordpress 3.3.2 yang ada masalah, saya cuba selak-selak fungsi versi terbaru ni. Ramai juga sahabat-sahabat blogger yang dah upgrade tapi tak timbul pun isu macam saya hadapi.

Langkah pertama saya baca semula changelog dan segala bagai dokumen wordpress. Meleleh juga otak ni cuba nak faham. Lepas baca barulah buat uji cuba. Ujicuba yang pertama diactivatekan plugin satu persatu. Sampailah ke satu plugin keselamatan yang baru saya pasang, bila saya diactivatekan terus boleh edit theme tu. Ohh kat sini rupanya masalah tu. patutla tak boleh edit theme.

Sukanya tak terkira. Barulah saya tau, plugin sekuriti tu memang nak menutup excess isi perut theme. Takde la penggodam boleh masukkan kod-kod bahaya macam saya kena haritu.

Ok, lepas ni bolehla sapa-sapa nak update versi wordpress 3.3.2. Tiada isu sebenarnya. yang jadi isu ialah plugin yang saya guna. Dan plugin tu pun tak ada isu, sebab ia memang betul-betul berfungsi.

Author: Amran

Aku seorang manusia biasa sama seperti yang lain. Semua tulisan di sini hanyalah pandangan peribadi aku. Ada kalanya kelihatan kering dan karut kepada yang bukan ahlinya. Tulisan ini juga langsung tidak bersandarkan mana-mana sanad dan kajian saintifik. Teruskan membaca di atas pilihan sendiri.

Share This Post On

22 Comments

    • Macam ni la bro duduk kat hosting sendiri. Keselamatan bergantung pada keupayaan sendiri nak menjaganya.

      Post a Reply
  1. Tema kali ni lebih menarik. Efek gambar kat atas tu aku tau ko guna App apa utk bikin…..

    Post a Reply
    • Menarik la sangat.. Hehehe.. Nak cuba kemaskan lagi. Banyak lagi yang masih berserabut terutamanya gambar.

      Post a Reply
    • Takpe Bro, belajar sikit-sikit. Nanti kalau dah ada pengetahuan bolehla terus pindah ke platform wordpress. Tapi bro duduk di blogspot pun kencang jugak trafik ye.. Blog pun takde masalah orang nak hack. Hidup pun tenang.
      Baca Post Menarik dari Cikgu Hairul …Jangan Sombong Boleh Tak?My Profile

      Post a Reply
  2. eh, plugin security tu nama apa, mcm best jer dia secure sistem theme kita

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge